Vrstvy Země Geologická aktivita

Vrstvy Země Geologická aktivita

Od Babysits
5 min čtení

Jednoduchá a praktická aktivita, jako je tato, je dokonalým způsobem, jak pomoct dětem pochopit vrstvy Země. Tato geologická aktivita je snadná a zábavná a lze ji udělat pomocí jednoduchých předmětů, které máte doma.

Podívejte se na náš podrobný video návod k vytvoření si vlastního geologického výtvoru Vrstvy Země! Podrobnější popis najdete v našem článku níže.

Na začátek potřebujete:

  • Barevný papír nebo karton (ideálně: modrý, zelený, černý, červený, oranžový a žlutý)
  • Nůžky
  • Připínačková spona na papír
  • Pero
  • Kompas/kružítko (nebo cokoli, co máte domu a co lze použít na obkreslení kruhu!)

První krok

Začněte nakreslením velkého kruhu pomocí kompasu (nebo kružítka) na černý papír a opatrně jej vystřihněte. Tento černý kruh bude zemská kůra. Kůru označte bílým perem nebo trochou barvy.

Kůra Země Dětská vědecká aktivita Geologie

Druhý krok

Pomocí kružítka nakreslete kruh o něco menší než kůra na červený papír a opatrně jej vystřihněte. Tento červený kruh bude zemským pláštěm. K označení pláště použijte pero.

Zemský plášť Dětská vědecká aktivita Geologie

Třetí krok

Pomocí kružítka nakreslete kruh o něco menší než plášť na oranžový papír a opatrně jej vystřihněte. Tento oranžový kruh bude představovat vnější jádro Země. Pomocí pera vnější jádro označte.

Zemské vnější jádro Dětská vědecká aktivita Geologie

Čtvrtý krok

Nakonec pomocí kružítka nakreslete nejmenší kruh na žlutý papír a opatrně jej vystřihněte. Tento malý žlutý kruh bude představovat vnitřní jádro Země. Pomocí pera označte vnitřní jádro.

Zemské vnitřní jádro Dětská vědecká aktivita Geologie

Pátý krok

Vytiskněte několik zemí nebo kontinentů a obkreslete je na zelený papír. Pokud chcete, můžete si zkusit nakreslit kontinenty od ruky! Jakmile je nakreslíte, opatrně je vystřihněte.

Země Dětská vědecká aktivita Geologické tvoření Kontinenty

Šestý krok

Pomocí kružítka nakreslete největší kruh na modrý papír a opatrně jej vystřihněte. Tento velký modrý kruh bude představovat Zemi. Odstříhněte ze své Země 90. stupňový úhel a přilepte na místo své zelené kontinenty/krajiny.

Zemský povrch Dětská vědecká aktivita Geologie

Sedmý krok

Umístěte kruhy na sebe (postupujte podle tohoto pořadí: kůra, plášť, vnější jádro, vnitřní jádro, Země). Nakonec je spojte pomocí připínací sponky na papír a máte hotovo!
Vrstvy Země Dětská vědecká aktivita Geografické tvoření

Hodina geologie

Jakmile dokončíte společné vytváření geologického výtvoru, můžete s dětmi mluvit o tom, co každá vrstva Země představuje! Vytvořením vrstev Země budou mít děti vizuální pomůcku, kterou mohou sledovat, když budete procházet funkcemi jednotlivých vrstev.

Kůra

Zemská kůra je nejtenčí ze všech jejích vrstev a skládá se ze dvou částí: oceánské kůry a kontinentální kůry. Oceánská kůra je kůra, která leží pod oceánem, a kontinentální kůra, která leží pod zemí.

Věděli jste, že oceánská kůra zabírá 71% zemského povrchu, zatímco kontinentální kůra 29%? To znamená, že naše planeta je většinou pokryta vodou!

Zábavná fakta pro starší děti:

Oceánská kůra je tvořena sedimentárními a čedičovými horninami, zatímco kontinentální kůra je tvořena magmatickými, metamorfovanými a sedimentárními horninami.

Teplota: 200 - 400 stupňů Celsia

Hloubka: 8 km - 70 km hrubá

Plášť

Plášť je druhá vrstva Země a leží pod zemskou kůrou. Plášť je velmi, velmi těžká vrstva! Ve skutečnosti je tak těžký, že tvoří asi 85% hmotnosti celé Země!

Zábavná fakta pro starší děti:

Plášť je tvořen horninou obsahující křemík, železo, hořčík, hliník, kyslík a další minerály.

Teplota: 200 - 4000 stupňů Celsia

Hloubka: 2 900 km hrubý

Vnější jádro

Věděli jste, že tato vrstva Země je tak horká, že je zcela kapalná? Je ještě žhavější než povrch Slunce!

Zábavná fakta pro starší děti:

Vnější jádro je většinou vyrobeno z roztaveného železa a niklu. Tok těchto kovů uvnitř zemského jádra je to, co způsobuje, že Země je magnetická! Wow!

Teplota: 4400 - 6100 stupňů Celsia

Hloubka: 2 400 km hrubé

Vnitřní jádro

Vnitřní jádro je přímo ve středu Země. Je to velmi horká koule a je vyrobena hlavně ze železa. I když je velmi horké, vnitřní jádro není tekuté. Proč? Protože tlak Země je tak silný, že brání roztavení železa!

Zábavná fakta pro starší děti:

Vnitřní jádro se skládá z pevného železa a niklu. Protože vnitřní jádro je tak daleko od zemského povrchu, je pravděpodobné, že je toho ještě mnoho, o čem nevíme!

Teplota: 6000 stupňů Celsia

Hloubka: 1250 km hrubé

Líbila se vám tato geologická aktivita pro děti? Pokud jste chůvou, můžete si užít vytváření této vzdělávací aktivity s dětmi během hlídání. Rádi bychom viděli vaše vlastní experimenty s geologickými vrstvami Země! Označte nás @babysits a použijte #babysits, abychom je mohli vidět!

Nezapomeňte se podívat na naše další aktivity a tvoření pro další skvělé nápady.

Připojte se ke komunitě hlídání dětí!

Zaregistrujte se zdarma