Aktivity pro děti na deštivé dny

Aktivity pro děti na deštivé dny

Od Babysits
4 min čtení

Bohužel někdy nám počasí nedovolí hrát si venku nebo podniknout plánovaný výlet s dětmi. V těchto případech může být těžké dospět ke shodě ohledně toho, jakou činnost zvolit, nebo přijít s novými alternativami. Naštěstí jsme proto sestavili seznam našich oblíbených aktivit pro děti do deštivých dnů!

Honba za pokladem ve vnitř

Ahoy piráti: Pojďme uspořádat skutečnou honbu za pokladem! Čím více fantazie a kreativity přidáte, tím zábavnější bude honba pro všechny zúčastněné piráty.

  • Klasická honba za pokladem

Pokud do toho chcete jít naplno, můžete uspořádat hon za pokladem jako klasičtí piráti. Můžete připravit zprávu v láhvi a nechat ji plavat ve vaně nebo dřezu, aby ji děti našli! Tato láhev může obsahovat odkaz a mapu k pokladu se spoustou různých nápověd a rad. Odtud mohou děti vyrazit na dobrodružství, prozkoumat dům a hledat stopy. Připravte různé úkryty a úkoly, které musí děti udělat, aby se dostaly k pokladu.

  • Obrázková honba za pokladem

Trochu jednodušší možností je udělat si obrazový hon za pokladem, při kterém schováte malé obrázky na různých místech v domě. Děti obdrží první papírek se zprávou nebo kresbou představující místo nebo předmět v domě; například lednička nebo pohovka. Na pohovce je nová stopa ukazující další úkryt; dokud se nedostanou ke skutečnému pokladu! Tuto hru lze také částečně připravit předem; všechny papírky a stopy lze předem nachystat, abyste je mohli skrýt a připravit tak honbu za pokladem rychleji!

Společenské nebo deskové hry

V dnešním světě, kde obrazovky zabírají velkou část našeho každodenního života, klasické deskové hry mizí ze scény. Oprašte ty staré hry a najděte ty, které odpovídají věku vašich dětí. Udělejte si čas a zahrajte si dlouhé kolo svých oblíbených her. Některé klasiky jsou Člověče, nezlob se, Monopoly, Scrabble nebo Osadníci z Katanu.
Pokud doma nemáte zábavné společenské hry, existuje spousta her, které si můžete sami sestavit. Pantomima, kreslení a hádání jsou například hry, které si můžete snadno vymyslet sami. Musíte jen napsat nějaká slova (nebo nakreslit - podle věku dětí), která chcete zahrát, nakreslit nebo vysvětlit.
Jedna velmi zábavná hra je „Kdo jsem?“ Hra: Na malé kousky papíru, které se dají nalepit na čela hráčů, napíšete jména slavných osobností, známých postav ze seriálu nebo dokonce některých členů rodiny. Poté se každý střídavě ptá otázky, na které se dá odpovědět jenom „ano“ nebo „ne“ a snaží se uhodnout, o koho jde. Jsem žena? Žiji v USA? Jsem skutečný člověk? Tyto a další otázky vám mohou pomoct zjistit, kdo jste, a vyhrát!

Postavte si polštářovou pevnost

Použijte židle, pohovky, polštáře a přikrývky a vytvořte nejúžasnější a největší polštářovou pevnost všech dob! Tato polštářová pevnost je skvělá na pohodlné čtení nebo kreslení, ale představivost nezná hranic a děti si mohou v pevnosti představit, co chtějí. Je to obchod, škola nebo třeba skutečný hrad s knížaty a princeznami? Postavte si ve svém obývacím nebo dětském pokoji svůj vlastní malý svět!
Pokud máte více dětí, můžete každému z nich postavit vlastní pevnost. Potom mají děti svůj vlastní domek a mohou společně hrát zábavné hry: pozdravit se, nakoupit v obchodě toho druhého nebo nechat poštu ve schránkách ostatních.

Převlékací hra

Prohlédněte si svou truhlu na kostýmy nebo jen staré oblečení a začněte s převlékáním! Zde samozřejmě můžete použít to, co máte, a nakombinovat oblečení nebo být kreativní a přijít s vlastními šílenými kostýmy. Pokud někdo z rodiny umí dobře kreslit nebo se líčit, můžete dokonce nalíčit tváře všech tak, aby ladily s kostýmy. S pomocí několika řemeslných předmětů si můžete vyrobit kočičí uši, ocas nebo sloní chobot. Je zábavné převléct se za lidi, které znáte, nebo za své oblíbené zvíře.
Kromě toho se můžete také obléct jako různé profese a hrát hry v rolích. Například jeden člověk se může obléknout za policistu a druhý za zloděje a poté se navzájem honit po celém domě.

Filmový večer (nebo den)!

Všechny děti milují filmový večer! A čím více kreativity a představivosti zapojíte, tím příjemnější celý večer bude. Začněte výběrem filmu (pravděpodobně největší výzva ze všech) a jmenujte prodejce vstupenek. Ten vyrobí lístky do kina a připraví místa na sezení. Někdo jiný může být prodejcem v kiosku, kde si můžete koupit popcorn a nápoje, a pak už může filmová noc začít.
Aby byl filmový večer trochu naučný, můžete klást otázky týkající se filmu, diskutovat o filmu a nechat děti, aby ho ohodnotily. Zapamatujte si různé věci, které se ve filmu staly, abyste viděli, co si pamatují a kolik toho pochopili.


*Pokud děti rozmazlíte těmito hrami a aktivitami na špatné počasí, nebudou se moct dočkat dalšího deštivého dne. Pokud se ale chcete věnovat také něčemu naučnému, koukněte se také na naše výukové aktivity pro menší děti.

Připojte se ke komunitě hlídání dětí!

Zaregistrujte se zdarma