Matematika pro děti

Matematika pro děti

Od Babysits
3 min čtení

Věděli jste, že výuka matematiky může být zábavná? Všichni víme, že matematika není u většiny dětí oblíbeným předmětem. Není divu, že většina dospělých také reaguje negativně, když je dotázána na jejich matematické dovednosti. Některým dětem se matematika nelíbí už od útlého věku a snaží se jí za každou cenu vyhýbat i v dospělosti. Je to ale výsledkem našich vlastních postojů a chování, nebo by měli být rodiče a učitelé kreativnější a zábavnější, když učí své děti počítat?! Rozvíjejte dovednosti svého dítěte tím, že si prohlédnete naše pracovní listy z matematiky.

Tady na Babysits jsme velkými fanoušky matematiky a všech jejích výhod a vy také můžete být! Chceme řešit toto negativní vnímání a pomoct rodičům najít nové způsoby, jak si s dětmi užít matematické aktivity. Tady jsou tři způsoby, jak pomoct vašim dětem zamilovat se do matematiky, včetně několika zábavných pracovních listů na vytištění:

1. Použijte situace z reálného života
Matematika se tradičně vyučuje systematicky, tento způsob učení ale není vždy vhodný pro každého. Použijte situace z reálného života k upoutání představivosti vašeho dítěte.

Příklad: Požádejte je, aby vám pomohli změřit přísady na pečení chleba a pokládejte jim matematické otázky týkající se receptu v závislosti na jejich schopnostech. Například „pokud máme šest vajec a použijeme dvě, kolik vajec zbývá?“ nebo těžší otázky typu „Potřebujeme 300 g mouky a máme 1 000 g. Kolik procent potřebujeme? “ To vašim dětem pomůže propojit matematiku se skutečným světem kolem nich.

2. Buďte matematickým vzorem
Nechte své děti, aby vás viděly, jak si matematiku užíváte (i když to není pravda)! Použijte matematiku k porovnání nebo výpočtu celkových cen při nakupování nebo při měření pomocí pravítka pro tvořivé projekty.

Příklad: Snažte se být při každodenních matematických úkolech pozitivní a povzbuzující, ale dejte svému dítěti vědět, že je v pořádku, když je to pro ně obtížné, protože stojí za to to vyřešit.

3. Spojte tečky
Matematika je důležitá ve škole i mimo ní. Rodiče by se měli zaměřit na každodenní používání matematiky i čísel. To dětem umožní naučit se důležitost matematiky mimo třídu a jako dovednost, která jim pomůže dělat každodenní úkoly.

Příklad: Pomocí matematiky je naučte počítat peníze. Přidejte nebo odečtěte následující částky peněz.

  • 4Kč + 5Kč = Kč
  • 5Kč + 1Kč = Kč

Proč nepoužít naše pracovní listy na vytištění, které vám pomohou s vaší domácí hodinou matematiky!


Aktivita 1 Aktivita 2
Pracovní list z matematiky Pracovní list z matematiky
Aktivita 3 Aktivita 4
Pracovní list z matematiky Pracovní list z matematiky

Matematika je důležitá, protože poskytuje životně důležité dovednosti. Pomůže vašemu dítěti měřit, řešit problémy a rozvíjet porozumění tvarům. Může to být také velká zábava! Začněte brzy a sledujte, jak vaše dítě rozkvétá v malého Alberta Einsteina!

Připojte se ke komunitě hlídání dětí!

Zaregistrujte se zdarma