6 tipů, jak pomoct dětem spát

6 tipů, jak pomoct dětem spát

Od Babysits
3 min čtení

Příprava dítěte na spánek může být někdy docela výzva. Některým dětem se prostě nechce spát, nebo mají potíže s uklidněním se a usnutím. Sestavili jsme tedy několik tipů, které mohou rodičům a hlídačkám pomoct, aby čas dětí na spaní byl pro každého jednodušší a pohodlnější.

Večerní zvyky

Pravidelná večerní rutina dává dítěti možnost vědět, že je čas na odpočinek a přípravu na spaní. Zkuste opakovat večerní aktivity, jako je mytí obličeje, čištění zubů a oblékání pyžama každý večer, ve stejném pořadí, aby si děti zvykly.

Pro dítě může být také upokojující, když si sbalí svůj vlastní batoh do školky nebo do školy nebo si připraví oblečení na další ráno.

Zkuste zahrnout děti do plánování večerních zvyků: dítě si možná chce připravit plyšové hračky před spaním nebo se rozloučit se svými mazlíčky a sourozenci.

Žádná pozdní večeře nebo svačina

I když se to nemusí zdát, je při přípravě na spaní velmi důležité vzít v úvahu stravování dítěte. Děti mají po jídle hodně energie, což není ideální pozdě večer při chystání se do postele.

Je tedy důležité přemýšlet o tom, jak pozdě děti večeří, a navíc, jak a co jedí na večerní svačinku nebo dezert. Pokuste se naplánovat večeři dostatečně včas před spaním, aby dítě nebylo stále plné energie a nemělo problém s usínáním.

Totéž platí pro dezert nebo večerní svačinu. Jezte je co nejdříve po večeři, ne těsně před spaním.

Vypněte veškerou elektroniku

Koukání se na obrazovku těsně před spaním není dobré pro děti ani pro dospělé. Jasná světla a aktivita na obrazovce aktivují mozek a ztěžují relaxaci.

Pokuste se minimalizovat čas dětí strávený večer u obrazovky, ať už jde o chytré telefony, tablety, počítače nebo televizory. Doporučuje se také, aby žádné z těchto elektronických zařízení nebylo v ložnici.

To může pomoct snížit pokušení používat je večer a pomoct dětem snadněji se uklidnit a usnout.

Hraní před spaním

Před spaním je důležité se zbavit přebytečné energie, protože to usnadňuje relaxaci a usínání. Již jsme zmínili, proč koukání se na obrazovky před spaním není nejlepší nápad, tak co jiného můžete dělat?

Místo sledování televize, proč neudělat něco, kde může dítě spotřebovat energii, než se připraví do postele? Hra může být skvělý způsob, jak toho dosáhnout, jak dítě zabavit, a taky se zbavit přebytečné energie před spaním.

Je však důležité, aby děti těsně před spaním nebyly příliš zaneprázdněné, proto si po činnostech udělejte chvilku odpočinku, například společným čtením knihy. Alternativně můžete zvolit více pokojné hry, když se bude blížit čas na spaní.

Můžete například hrát deskové hry, které nevyžadují tolik fyzické aktivity ani energie, která by mohla děti stimulovat a ztížit jim spánek.

Udržujte ložnici tmavou a chladnou

Tmavá místnost, která má kolem příjemných 19 stupňů Celsia, je jednou z nejlepších podmínek pro klidný spánek.

Pro děti je také uklidňující, pokud je pokoj a ložní prádlo čisté a pokud pokoj pěkně voní! Součástí večerní rutiny může být také úklid pokoje a uspořádání hraček, co může pomoct připravit dítě na spaní.

Audiokniha může dětem pomoct uvolnit se a sladce snít

I když jste již četli pohádku na dobrou noc, audiokniha nebo rádio pomáhá mnoha dětem usnout. V dnešní době je velké množství dětských knih k dispozici jako audioknihy.

Pokud máte aplikaci na audioknihy, můžete najít audioknihy vhodné pro různé věkové skupiny. YouTube také nabízí širokou škálu bezplatných audioknih a uklidňující hudby, které mohou vašemu dítěti pomoct usnout.


Doufáme, že tyto tipy pomohou vám i vašim dětem snáze usnout a večerní chystání se do postele proběhne hladce. Poté, co děti usnou, odpočiňte si a udělejte si zaslouženou chvilku pro sebe! Dobrou noc!

Připojte se ke komunitě hlídání dětí!

Zaregistrujte se zdarma