Různé typy hlídaček

Různé typy hlídaček

Od Babysits
6 min čtení

Hledáte chůvu nebo brigádu jako chůva? Pak by mohlo být užitečné začít již přemýšlet konkrétně o tom, kdy potřebujete chůvu nebo kdy jste k dispozici. Jmenovitě existuje mnoho různých typů hlídaček podle toho, kdy dávají přednost hlídání dětí nebo jaké jsou jejich jiné vlastnosti. Naštěstí jsme pro vás shromáždili a vysvětlili nejběžnější typy chůviček!

Chůva na dálku

Co přesně je hlídání dětí na dálku můžete se ptát? Jedná se o nový způsob hlídání dětí, který vznikl díky moderní technologii. Hlídání dětí na dálku nebo virtuální péče o děti pomáhá bavit, dávat pozor na dítě nebo se o něj starat na dálku pomocí aplikace pro videohovory, jako je Skype nebo Facetime. Mnoho rodičů v současné době pracuje z domova a někdy potřebují klid, aby mohli dokončit své každodenní pracovní úkoly. V takovém případě může být chůva na dálku velmi užitečná. Ať už potřebujete chůvu na dálku pro domácí úkoly, naučit své dítě nový jazyk, nebo jen tak, jako rozptýlení pro děti, prostřednictvím Babysits si určitě najdete to pravé. Nejlepší je však pamatovat na to, že hlídání dětí na dálku je jiné než jakýkoli jiný typ hlídání dětí. Hlídání dětí na dálku vyžaduje, aby byl rodič vždy nablízku a nikdy během dne nenechával děti samy.

Příležitostná chůva nebo chůva na zavolání

Nejběžnější chůvou je příležitostná chůva nebo chůva na zavolání. Rodiče, kteří hlídačku potřebují nepravidelně, často najímají chůvu, která je flexibilnější a dokáže se přizpůsobit jejich hektickému rozvrhu. Příležitostmi, kdy rodiče chůvu potřebují, jsou obvykle neplánované události, jako jsou přesčasy v práci nebo spontánní schůzky. Tento typ chůvy nepřichází ve stanovené dny nebo časy, nicméně podle potřeby rodičů se rádi domluví na hlídání týden od týdne. Pro lidi, kteří by chtěli hlídání děti jako brigádu, je být příležitostnou hlídačkou ideální! Tímto způsobem si můžete například nabrat několik hodin hlídání dětí navíc, když máte čas při studiu nebo jiných povinnostech.

„Stálá“ chůva

Dalším populárním typem chůvy je „stálá“ chůva. Stálá chůva je chůva, která hlídá každý týden nebo měsíc ve stejný den přibližně ve stejnou dobu. Může to být například v případě, že mají rodiče pravidelné večerní rande, trénink nebo potřebují pracovat na noční směnu. Tímto typem chůvy může být chůva na plný úvazek, chůva pracující v pravidelných hodinách tak, aby odpovídala běžné pracovní době rodičů, nebo se může stále jednat o příležitostnou chůvu, která dlouhodobě hlídá stále ve stejnou dobu.

Odpolední chůva

Mnoho rodičů musí pracovat celé dny během běžné pracovní doby, 9–5, ačkoli jejich děti ze školy chodí dříve. V takové situaci má odpolední chůva za úkol přijít vyzvednout děti ze školy, přivést je domů a starat se o ně, dokud jejich rodiče nepřijdou domů z práce. Odpolední hlídání se může změnit i na večerní hlídání, v závislosti na tom, jaký typ zaměstnání rodiče mají a zda potřebují pracovat nepravidelně.

Večerní chůva

Večerní chůva se stará o děti během večera - obvykle pracuje od 18:00, dokud se rodič nevrátí. Je možné, že se rodič zeptá chůvy, zda chce nebo umí pro děti uvařit, připravit je a/nebo dát do postele. Je to cenný typ chůvy pro rodiče, kteří musí pracovat až do pozdních večerních hodin, nebo i pro ty, kteří chtějí nějaký čas strávit bez dětí, například kvůli setkání s přáteli nebo večernímu rande. Hlídání ve večerních hodinách může být také velmi užitečnou možností pro chůvy, které mají během dne jiné povinnosti.

Noční chůva

Noční chůva je novějším fenoménem, no stále více rodičů je občas začíná používat. Zejména u novorozenců mají rodiče často málo spánku. Někdy mají tak málo spánku, že jej opravdu potřebují dohnat. V těchto okamžicích mohou noční chůvy přijít velmi vhod. Zatímco rodič spí, chůva zůstává v domě. V takovém případě, pokud se dítě přes noc probudí, rodič nemusí vstávat z postele, protože se o něj postará chůva. U nočního hlídání dětí by si však obě strany měly navzájem důvěřovat a měly by být s touhle situací ztotožněny, protože to obecně vyžaduje větší odpovědnost než jiné druhy hlídání. Tento typ hlídání dětí může zahrnovat „hlídání dětí přes celou noc“, kdy chůva zůstává v domě rodičů a stará se o dítě během celé noci, nebo může zahrnovat jednoduché sledování dítěte později večer nebo v noci, například když jde rodič na pozdní film. Před příjezdem se vždy rodičů zeptejte, zda potřebují pomoc přes celou noc, protože v takovém případě je důležité přijít připraveni - s pyžamem a převlečením na druhý den.

Chůva přes týden a víkendová chůva

Chůva přes pracovní týden hlídá děti pouze ve všední dny, tedy od pondělí do pátku. Tento typ chůvy obvykle není o víkendech k dispozici. Rodiče, kteří například kvůli práci potřebují chůvu pouze během týdne, si mohou najmout chůvu na všední dny.
Víkendová chůva funguje opačně než chůva na všední dny, pracuje pouze o víkendu. Může to být během dne nebo večer. Víkendová chůva je obvykle k dispozici v sobotu a neděli.

Svatební chůva

Mnoho párů si dělá starosti s pozváním dětí na svatbu. Děti mohou být super zábavné a udělat svatební oslavu dokonalou, ale také nechcete, aby svatbu rušil například dětský pláč. To je důvod, proč si mnoho rodičů najímá během své svatby chůvu. Chůva se může během obřadu věnovat dětem, hrát s nimi hry atd. Tímto způsobem si pár a jejich hosté mohou obřad užít naplno a nemusí se starat o to, co dělají jejich děti.

Chůva na dětskou párty

Chůva na dětské párty je častější, než si myslíte. Když rodiče uspořádají dětský večírek se všemi spolužáky svých dětí, může se to docela rychle proměnit na cirkus! Mnoho rodičů ocení chůvu, která dává na děti při hrách pozor, zatímco oni jsou zaneprázdněni přípravou další aktivity nebo přípravou občerstvení.

Letní chůva

Letní chůva je chůva, která obvykle pracuje pouze v letních měsících. Může to být z několika důvodů - například proto, že má chůva právě pauzu od školy. To může být opravdu užitečné jako potenciální brigáda nebo práce na částečný úvazek pro studenty na střední nebo vysoké škole a může být skutečně cenné pro rodiče, kteří musí pracovat a nemohou se nutně starat o své děti během celého dne, když mají školní prázdniny. Letní chůvy jsou proto stále žádanější.


Tohle byly nejběžnější typy hlídaček! Bez ohledu na to, jaký typ chůvy nebo hlídání dětí hledáte, u Babysits si můžete snadno vytvořit profil a hledat přesně to, co potřebujete!

Hledáte práci chůvy? Použijte Babysits k vyhledání práce pro hlídačky ve vašem okolí!

Připojte se ke komunitě hlídání dětí!

Zaregistrujte se zdarma