Učte své děti o online bezpečnosti

Učte své děti o online bezpečnosti

Od Babysits
4 min čtení

Internet může být zábavným ale i náročným způsobem, jak učit a vzdělávat své děti. Kdy je v pořádku děti k internetu pustit je něco, o čem musíte diskutovat v rámci celé rodiny. Existuje však několik věcí, které musíte vzít v úvahu. Čtěte dále, pokud se chcete dozvědět o nebezpečí na internetu, které může mít dopad na vaše dítě.

Internet je úžasná věc a může být velmi užitečný. Rodiče se často zdráhají dovolit svým dětem používat internet a na tom není nic špatného. Internet je obrovský a pro některé děti může být velmi zahlcující používat jej poprvé.

Než však dítěti umožníte, aby samo používalo internet, musíte jej připravit. Vytvořili jsme seznam nástrah na internetu, o kterých potřebujete vědět (a také o nich mluvit), než dětem umožníte používat internet bez dozoru.

Nevhodný obsah

Problém
Internet je obrovské místo se spoustou různého obsahu. Lidé se mohou pomocí internetu vzdělávat nebo se bavit. Mnoho webů má obsah nevhodný pro děti a většina z nich používá omezení uživatelů, což vyžaduje, aby jim bylo alespoň 16 let (v některých případech dokonce 18 let a více).
Internet nabízí mnoho obsahu, který může být v životě malého dítěte užitečný, například vzdělávací obsah, pohádky, pěkné písničky. Obsahuje však také spoustu nevhodného obsahu, který není vhodný pro děti.
Pamatujte, že vaše dítě používá internet, i když sleduje svou oblíbenou pohádku na YouTube, a dokonce i tam může narazit na nevhodný obsah.

Řešení
Otázkou nyní je, jak se jako rodič můžete o tento problém postarat? Doporučujeme na začátku používat přísně stanovený čas na obrazovce pod dozorem. Jakmile se dítě naučí orientovat na internetu, můžete ho nechat používat internet samo. Pokud se však chcete cítit jistěji, doporučujeme vám použít rodičovskou kontrolu. Mnoho platform, jako je Youtube, tuto funkci má a je zdarma k použití.

Kyberšikana

Problém
Určitě jste slyšeli hodně o tom, jak poznáte, zda je vaše dítě šikanováno. Na internetu však šikana probíhá v jiné formě a rodiče si často neuvědomují, že se to děje. Liší se od osobní šikany, kyberšikana probíhá na internetu v různých formách, vaše dítě může být šikanováno prostřednictvím zpráv nebo možná v komentářích pod příspěvky. Kyberšikana je pro dítě stejně škodlivá jako šikana v reálném životě.

Řešení
Promluvte a vzdělávejte své dítě o internetu a o tom, jak jej používat. Ujistěte jej, že jste tu pro něj a že si je vždy rádi poslechněte. Pokud uvidíte změnu v jejich chování, může to být znamení a měli byste zasáhnout.

Podvodníci

Problém
Podvodníci jsou všude a internet je ideálním místem, kde je můžete najít. Mohou si vytvářet falešné profily, kde si většina lidí zřídka uvědomí, že jsou falešné! Podvodníci mohou ukrást vaše informace nebo vaši identitu.

Řešení
Promluvte si se svými dětmi a sdělte jim, proč musí být při používání internetu opatrné. Může vám pomoct, pokud projdete některými scénáři a problém vyřešíte společně. Vždy sledujte chování svého dítěte, pokud uvidíte drastickou změnu, může to být výstražný signál!

Influenceři

Problém
Mnoho lidí dnes vydělává peníze prostřednictvím sociálních sítí. Instagram je například plný influencerů. Influenceři jsou lidé s tisíci sledovatelů, kteří sdílejí informace o svém každodenním životě a propagují věci, které mají rádi. Lidé se rádi nechají ovlivnit sociálními sítěmi a názory jiných lidí, zejména děti, proto mohou mít sociální sítě velký vliv na sebevědomí vašeho dítěte.

Řešení
Poučte své děti o správném používání sociálních sítí. Naučte je, že někteří influenceři používají sociální sítě pro příjem a často nepropagují věci, protože je opravdu používají. Je důležité si vždy udělat vlastní průzkum.

Závislost

Problém
V neposlední řadě je jednou z nejdůležitějších věcí, které je třeba vzít v úvahu, závislost. I když internet může být skvělým zdrojem, který vám pomůže vzdělávat a bavit vaše dítě, může také vést k závislosti.

Problém
Doporučujeme vám nastavit přísná pravidla týkající se doby používání internetu a pokud je to možné, použijte rodičovskou kontrolu. Důrazně doporučujeme, abyste vzdělávali sebe i své děti o výhodách a nevýhodách používání internetu a o tom, jak jej můžeme bezpečně používat.


Tohle je pět největších nástrah, o kterých musíte se svými dětmi mluvit a vzdělávat je, než jim umožníte používat internet. Pamatujte, že tento seznam není úplný a že na internetu existuje mnoho nebezpečí. Pokud chcete zabránit tomu, aby se vaše dítě dostalo do potíží, používejte rodičovskou kontrolu, omezte čas strávený za obrazovkou a vzdělávejte je o používání internetu. Je důležité, aby věděli, jak používat internet a jak se chránit. Nezapomeňte být vašemu dítěti vždy k dispozici k tomu, si promluvit a poslouchat a odpovídat na všechny otázky týkající se používání internetu.

Připojte se ke komunitě hlídání dětí!

Zaregistrujte se zdarma